8 Ιουνίου 2016

Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Συνυπογράφει η Μαρία Αντωνίου.

Το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, φέρνουν στη Βουλή 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου η οποία συνυπέγραψε την συγκεκριμένη Ερώτηση.
Στην ερώτηση των Βουλευτών επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα οι
ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων λόγω του πολύπλευρου ρόλου που επιτελούσαν στις περιοχές αυτές, απολάμβαναν το δικαίωμα ασφάλισης ως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών του ΟΓΑ. Η ρύθμιση αυτή ήταν μια έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά, δίνοντας ζωή σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Σήμερα όμως, με την ψήφιση του Νόμου 4387, η κατηγορία αυτή ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται στον ΕΦΚΑ με το καθεστώς των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, κάτι που προκαλεί την αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους και κατά συνέπεια θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες καθώς από 1/1/2017 καλούνται να καταβάλλουν ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματος τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη δραστηριότητα και ανέρχεται σε 26,95% επί του φορολογητέου - ασφαλιστικού εισοδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου