14 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι απλά ανικανότητα ή προσπαθούν κάτι να κρύψουν;

Η Υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, Βουλευτής Καστοριάς, κυρία Μαρία Αντωνίου, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή,  με θέμα: «Επιτακτική και άμεση κατάθεση της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της έρευνας», έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζήτησα από το Υπουργείο
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν, στη Βουλή των Ελλήνων, τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε στις 15 Ιουλίου 2016 το  Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τα δύο ως άνω Υπουργεία, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΤΕπ θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο δάνειο ύψους 180.000.000 ευρώ.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, απάντησε ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφήνει αναξιοποίητα τα 1,2 δις ευρώ της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, τα οποία αφορούν την Έρευνα και την Καινοτομία.
 
Καμία προκήρυξη, καμία ενεργοποίηση μέτρου, που θα ενίσχυε τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τους Έλληνες ερευνητές, αποτρέποντας τη φυγή τους στο εξωτερικό.
 
Τελικά η μοναδική συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, πέρα από τις κομματικές επιλογές είναι ότι επί δύο μήνες ψάχνει να βρει ποιο Υπουργείο είναι αρμόδιο να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο, ύψους 180.000.000 ευρώ, με την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
 
Είναι απλά ανικανότητα ή προσπαθούν κάτι να κρύψουν;».


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                              Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και
                                                                    Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη


ΘΕΜΑ: «Επιτακτική και άμεση κατάθεση της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της έρευνας »

Κύριε Υπουργέ,

Με τη με αρ. πρωτ. 472/22-7-16 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων αιτήθηκα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από το Υπουργείο Οικονομικών την κατάθεση της σύμβασης που υπέγραψε στις 15 Ιουλίου 2016 το  Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τα δύο ως άνω Υπουργεία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΤΕπ θα καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότηση ύψους 180 εκατομμυρίων Ευρώ.

Επί της ως άνω ΑΚΕ μου κοινοποιήθηκε αρχικά η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με το με αρ. πρωτ. ΑΤΚΕ 1117710 ΕΞ 2016/2142 5-8-2016 δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει, υποδεικνύοντας ως αρμόδιο το συνερωτώμενο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το με αρ. πρωτ. 139043/Φ1 124488 30-8-2016 έγγραφο του απάντησε ότι ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου διαμόρφωσε τη σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΤΕπ αναφορικά με τον τρόπο, το είδος και τη διάθεση των κονδυλίων, χωρίς όμως να γνωστοποιεί κανένα από αυτά, ενώ για τα πάσης φύσεως οικονομικά δεδομένα της σύμβασης υπέδειξε ως αρμόδιο το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Λόγω της ανακολουθίας των δύο απαντήσεων ποιο Yπουργείο είναι τελικά αρμόδιο να καταθέσει και να γνωστοποιήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τη σχετική σύμβαση με την ΕΤΕπ και πότε προτίθεται να το κάνει;

2.      Σε περίοδο τεράστιων περικοπών και οικονομικής αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών, τί κρύβεται πίσω από την υπεκφυγή των δύο Υπουργείων να γνωστοποιήσουν στον ελληνικό λαό τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο από τη σχετική δανειακή σύμβαση;

Η Ερωτώσα Βουλευτής


      Μαρία Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου