22 Σεπτεμβρίου 2016

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θέλει ούτε μπορεί και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας»

«Ενώ βρισκόμαστε στον 3ο χρόνο της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και οι διαθέσιμοι πόροι για την Έρευνα και την Καινοτομία, ξεπερνούν τα 1,2 δις €, οι αρμόδιοι φορείς υλοποίησης, έχουν προκηρύξει μέχρι σήμερα, δράσεις συνολικού προϋπολογισμού, μόλις 100 εκ €. Οι προτάσεις
δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί, συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί και ασφαλώς δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ».
Το γεγονός αυτό επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς η Μαρία Αντωνίου, η οποία σε δηλώσεις της υπογραμμίζει πως «οι δράσεις που προκηρύχθηκαν, ενταγμένες στη λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν ερευνητικά κέντρα, που συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από συγκεκριμένα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστη επίπτωση στο σύστημα έρευνας ακόμα και αν υλοποιηθούν. Και βέβαια, ούτε μία προκήρυξη, για δράσεις, που να αφορούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αφού είναι γνωστή η απέχθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας είναι πλέον απελπιστική, καθώς ερευνητικές υποδομές ερημώνονται και εγκαταλείπονται και εργαστήρια κλείνουν, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε διότι το εξειδικευμένο προσωπικό δεν πληρώνεται με αποτέλεσμα να αποχωρεί στο εξωτερικό.
Είναι πλέον προφανές, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θέλει ούτε μπορεί και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».
Ακολουθεί η Ερώτηση:
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: 6426

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ: 
Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη

ΘΕΜΑ: «Ελάχιστος βαθμός υλοποίησης δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020»
Κύριε Υπουργέ
Δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 η οποία κατανέμει στην Έρευνα και Καινοτομία ποσό μεγαλύτερο των 1,2 Δις. Ευρώ η κατάσταση έχει ως εξής: Ελάχιστες δράσεις έχουν προκηρυχθεί, μόλις δύο στον αριθμό, συνολικού προϋπολογισμού 104.000.000 Ευρώ, χωρίς αξιολόγηση και φυσικά χωρίς να έχει υπογραφεί καμία σύμβαση και κατά συνέπεια να μην έχουν απορροφηθεί καθόλου κονδύλια. Οι δράσεις δε αυτές αναφέρονται μόνο στα ερευνητικά κέντρα και τις υποδομές έρευνας, όπου συμμετέχουν συγκεκριμένες ερευνητικές ομάδες από συγκεκριμένα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστη επίπτωση στο σύστημα έρευνας ακόμα και όταν υλοποιούνται.
Επιπλέον, δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση που να αναφέρεται στον παραγωγικό ιστό της χώρας, ο οποίος λαμβάνει από την έρευνα προστιθέμενη αξία στην παγκόσμια θέση του έναντι του ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης και των μηχανισμών εκπόνησής της.

Επειδή είναι κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας είναι πλέον απελπιστική, καθώς ερευνητικές υποδομές ερημώνονται και εγκαταλείπονται και εργαστήρια κλείνουν, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε διότι το εξειδικευμένο προσωπικό δεν πληρώνεται με αποτέλεσμα να αποχωρεί στο εξωτερικό.
Επειδή παρατηρείται αδυναμία συντήρησης των εργαστηριακών μονάδων αλλά και τεράστια έλλειψη αναλώσιμων στον δημόσιο ερευνητικό ιστό της χώρας.
Επειδή είναι η τρίτη ερώτηση που σας έχω υποβάλει για το συγκεκριμένο θέμα και ενώ έχουμε λάβει υποσχέσεις περί καταιγίδας προκηρύξεων, όχι μόνο δε βλέπουμε προκηρύξεις αλλά αντιθέτως η κατάσταση στο χώρο της έρευνας συνεχώς επιδεινώνεται με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Επειδή από τα έως σήμερα στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΕΤ, το ποσοστό υλοποίησης ανέρχεται σε 62%, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των δράσεων έως τις αρχές του 2017 και να απενταχθεί τμήμα των έργων.
Επειδή ενώ η χώρα έχει εξασφαλίσει μία γενναία προκαταβολή για την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αναφερόμενος στα αναπτυξιακά εργαλεία, ΕΣΠΑ και το γνωστό «πακέτο Γιούνκερ» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ‘υπάρχουν και σας περιμένουν’.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες των προκηρύξεων της αξιολόγησης αλλά και της ομαλούς υλοποίησης τους που αποτελεί συστατικό στοιχείο επιτυχίας των δράσεων, έτσι ώστε να φανούν άμεσα τα οφέλη στο πεδίο της Έρευνας και Καινοτομίας;
2. Με τους ρυθμούς που εργάζεστε σε όλα τα επίπεδα των μηχανισμών που έχετε συστήσει, διότι και σε αυτό καινοτομείτε, με τρείς φορείς υλοποίησης, ΓΓΕΤ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, ΕΥΔ ΕΠΑΕ θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τις δράσεις που αναφέρονται στην Έρευνα και Καινοτομία αξίας άνω των 1,2 δις Ευρώ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου