22 Σεπτεμβρίου 2016

“Ξεκινάτε ανάποδα, χωρίς στόχο και χωρίς όραμα για τα δάση της χώρας μας” Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής με ιδιαίτερη αναφορά για τον Δήμο Νεστορίου και τα δάση του Γράμμου.

Για την τεράστια σημασία των δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης των δασών μας και ταυτόχρονα να προσφέρουν στους ορεινούς πληθυσμούς απασχόληση και ένα πρόσθετο εισόδημα, μίλησε σήμερα η Μαρία Αντωνίου, κατά

την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις».

Η Μαρία Αντωνίου αφού αναφέρθηκε αρχικά στις θετικές ρυθμίσεις, στη συνέχεια επικεντρώθηκε λεπτομερώς στα σημεία του νομοσχεδίου που, όπως υπογράμμισε, δεν εμπίπτουν στην πραγματικότητα και δύναται να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, καλώντας μάλιστα τον Υπουργό να επανεξετάσει κάποια σημεία.
Σε ότι αφορά τις μελέτες διαχείρισης των δημοτικών δασών που μένουν ανεκμετάλλευτα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες διαχείρισης αυτών των δασών, η Μαρία Αντωνίου ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περιοχή μας στο Γράμμο, όπου “ο Δήμος Νεστορίου αγωνιά για να μπορέσει να διαχειριστεί τα δημοτικά και κοινοτικά δάση που είναι όλα χωρίς διαχειριστικές μελέτες, διαχείριση η οποία συνίσταται στην ανανέωση των δασών, την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων και την προστασία τους, αλλά δυστυχώς δεν έχει πόρους για να συντάξει διαχειριστικές μελέτες”.
Η Μαρία Αντωνίου ρωτώντας μάλιστα για το τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες και με το δασολόγιο υπογράμμισε την σημαντική καθυστέρηση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι “σε λίγο δεν θα έχει νόημα το παρόν νομοσχέδιο αφού δε θα υπάρχουν μελέτες διαχείρισης δασών και προσωπικό για να τις υλοποιήσει. Μηδέν στο πηλίκο” και απευθυνόμενη προς τα έδρανα των υπουργών τόνισε πως “ξεκινάτε ανάποδα, χωρίς στόχο και χωρίς όραμα για τα δάση της χώρας μας. Όπως κάνετε εξάλλου σε όλα τα θέματα δυστυχώς. Αποδεικνύετε ακόμη μία φορά ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ούτε τα αυτονόητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου