26 Απριλίου 2017

“Παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου για σοβαρά ζητήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής με κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή”

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό σε δενδροκαλλιέργειες και μηλοκαλλιέργειες στο Νομό Καστοριάς, καθώς επίσης και για την εκκρεμότητα της έκδοσης ΚΥΑ για την πληρωμή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την εκκρεμότητα καταβολής αποζημιώσεων των παραγωγών από αντίστοιχες ζημίες της άνοιξης του 2016, κατέθεσε
σήμερα Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς η Μαρία Αντωνίου.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:  1) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
            2) Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Ζημιές από τον παγετό σε δενδροκαλλιέργειες και μηλοκαλλιέργειες στο Νομό Καστοριάς. Ακόμα εκκρεμεί με ευθύνη της Κυβέρνησης η έκδοση ΚΥΑ για την πληρωμή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και η καταβολή αποζημιώσεων των παραγωγών, από αντίστοιχες ζημίες της άνοιξης του 2016.

Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλο πλήγμα στη φυτική παραγωγή στο Νομό Καστοριάς προκάλεσε ο παγετός που επικράτησε την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου. Δενδροκαλλιέργειες και κυρίως μηλοκαλλιέργειες σε όλο το εύρος του Νομού επλήγησαν σοβαρά, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε αγωνία και ανησυχία για το μέλλον τους.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται και από το γεγονός της μη καταβολής μέχρι σήμερα αντίστοιχων αποζημιώσεων του παγετού του 2016, ακόμα και του 2015. Βασικός υπεύθυνος της δυσλειτουργίας του οργανισμού είναι η ίδια η Κυβέρνηση και οι εσφαλμένες αποφάσεις της που υπονομεύουν εδώ και δύο χρόνια την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Αυτό που επείγει τώρα είναι ή άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αναγγελίας και καταγραφής των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, όπως προβλέπεται. Όμως, ορατό είναι το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η διαδικασία αυτή δεδομένου ότι οι εκτιμητές ανά την επικράτεια εξετάζουν το ενδεχόμενο να απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2015 για τις εκτιμήσεις που διενήργησαν.

Μείζον ζήτημα για τους παραγωγούς είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά.

Επειδή παρά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση ΚΥΑ που θα λύνει το πρόβλημα.

Επειδή η καθυστέρηση στη διαδικασία εκτιμήσεων επηρεάζει την εγκυρότητα αυτών.

Επειδή η κωλυσιεργία αυτή έχει παράλληλα αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα της επόμενης παραγωγικής περιόδου.

Επειδή παραμένουν χωρίς πορίσματα και χωρίς αποζημίωση οι παραγωγοί του Νομού Καστοριάς για τις ζημίες του παγετού της περυσινής περιόδου.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδροκαλλιεργητές  και οι μηλοκαλλιεργητές στο Νομό Καστοριάς;
2. Πότε θα εκδοθούν τα πορίσματα και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τις ζημιές του παγετού της περυσινής χρονιάς, η καθυστέρηση καταβολής των οποίων έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στη φετινή παραγωγή με συνέπεια τη μείωση αυτής λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των παραγωγών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
 
    Μαρία Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου