20 Ιουλίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου για τους Αγρότες της περιοχής μας.

Με νέα Ερώτηση, Επίκαιρη αυτή τη φορά, επανέρχεται η Μαρία Αντωνίου για το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους φασολοκαλλιεργητές και τους νέους γεωργούς της περιοχής μας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση
και ένταξη τους στα Υπομέτρα 4.1 και 6.1 του Π.Α.Α. 2014-2020.


Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Αντωνίου ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες φασολοκαλλιέργειες στα κηπευτικά σύμφωνα με τους δείκτες τυπικής απόδοσης και χαρακτηρισμού των καλλιεργειών στο Υπομέτρο 4.1 αλλά και να εντάξει τους επιλαχόντες νέους γεωργούς και φασολοκαλλιεργητές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπομέτρο 6.1, αποκαθιστώντας την αδικία εις βάρος μιας Περιφέρειας, οι νέοι της οποίας προσπαθούν να βρουν διέξοδο στον πρωτογενή τομέα λόγω των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας. 



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Ένταξη φασολοκαλλιεργειών της περιοχής Καστοριάς και Πρεσπών στα Υπομέτρα 4.1 και 6.1 του Π.Α.Α. 2014 - 2020»
Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. 5538/10-5-2017 Ερώτησης που υποβάλαμε με το Βουλευτή Φλώρινας Ιωάννη Αντωνιάδη με θέμα ‘Προβλήματα που προκύπτουν για τις φασολοκαλλιέργειες της περιοχής Καστοριάς και Πρεσπών κατά την αξιολόγηση και ένταξη τους στα Υπομέτρα 4.1 και 6.1 του Π.Α.Α. 2014-2020’ επανέρχομαι στο μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί τους φασολοκαλλιεργητές και τους νέους γεωργούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 
Επειδή στη με αρ. πρ. 350/7-7-2017 Απάντηση σας στην ως άνω Ερώτηση λανθασμένα αναφέρεται ότι η υποστυλώμενη φασολοκαλλιέργεια (πλακέ – γίγαντες – ελέφαντες) συμπεριλαμβάνεται στα κηπευτικά σύμφωνα με τους δείκτες τυπικής απόδοσης και χαρακτηρισμού των καλλιεργειών αλλά και τα βαθμολογικά κριτήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   
Επειδή από τα αποτελέσματα του Προγράμματος των Νέων Γεωργών (Υπομέτρο 6.1) προκύπτει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε ποσοστό επιλαχόντων σε σχέση με τον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων, με σημαντικό αριθμό φασολοκαλλιεργητών να περιλαμβάνεται σε αυτούς.  
Επειδή από τα ίδια αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι υπήρξαν αστοχίες στην κατανομή των πιστώσεων ανά περιφέρεια, με άμεση θιγόμενη μεταξύ άλλων την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους επιλαχόντες νέους γεωργούς του Υπομέτρου 6.1, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες στις οποίες δεν απορροφήθηκε ούτε καν το αρχικά προϋπολογισθέν ποσό.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τις συγκεκριμένες φασολοκαλλιέργειες στα κηπευτικά σύμφωνα με τους δείκτες τυπικής απόδοσης και χαρακτηρισμού των καλλιεργειών στο Υπομέτρο 4.1 αλλά και να εντάξετε τους επιλαχόντες νέους γεωργούς και φασολοκαλλιεργητές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπομέτρο 6.1, αποκαθιστώντας την αδικία εις βάρος μιας Περιφέρειας, οι νέοι της οποίας προσπαθούν να βρουν διέξοδο στον πρωτογενή τομέα λόγω των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας;   


Η ερωτώσα Βουλευτής                           
                                                                                                            


    Μαρία  Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου