15 Σεπτεμβρίου 2017

“O Τομέας της Έρευνας και Καινοτομίας, μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της πατρίδας μας”

Επισκέψεις και συναντήσεις σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, η Μαρία Αντωνίου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον συνάδελφό της Γιάννη Ανδριανό, στο πλαίσιο της παρουσίας του Προέδρου της ΝΔ,
Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκε, σύμφωνα με το ορισμένο Πρόγραμμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ, όπου είχε συναντήσεις και συζητήσεις με Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκούς – Πανεπιστημιακούς εκπροσώπους, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Το Πανεπιστήμιο χάνει – μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις – αρκετούς βαθμούς αυτονομίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το Υπουργείο Παιδείας και δεν έχει την απαιτούμενη διασύνδεση με την πραγματική οικονομία, με την αγορά. Την ώρα που οι προκλήσεις για τη Δημοκρατία είναι πολλές. Την ώρα που η διπλή πρόκληση της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής εξέλιξης, κάνει ολοένα και περισσότερους νέους πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρέπει,  να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια. Να ανοίξουμε τα ιδρύματα. Ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Με εξωστρεφή λογική. Ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Και σε συνεχή διάδραση με τα μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού.


Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ώστε η χώρα να πάψει να εξάγει φοιτητές και να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο και ο Τομέας της Έρευνας και Καινοτομίας, μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της πατρίδας μας. Στην Ελλάδα της κρίσης η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει και να επενδύσει στην προσπάθεια που γίνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καινοτομιών και εφαρμογών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου