25 Απριλίου 2018

Στην Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, παρευρέθηκε η Μαρία Αντωνίου, ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.


Στην Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, παρευρέθηκε η Μαρία Αντωνίου, ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Στην ομιλία της τόνισε  ότι «Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε
ότι η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική διαδικασία και  την αγορά

Έτσι ώστε να περιοριστεί η παρατηρούμενη σήμερα αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και να ταιριάξουν καλύτερα οι δεξιότητες των νέων αποφοίτων με τη ζήτηση της αγοράς».

Στο περιθώριο της Συνόδου επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας.


Ακολουθεί  η Ομιλία




Αξιότιμοι κύριοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μου να παρευρίσκομαι στη σημερινή Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων Τ.Ε.Ι., ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  της Νέας Δημοκρατίας και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, αποτελεί πρόταγμα και κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού της προγράμματος για την Παιδεία.

Ενίσχυση και αναμόρφωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο να καταστεί συνειδητή επιλογή και όχι λύση ανάγκης για τους νέους.

Για εμάς,   η ουσιαστική ενίσχυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποτελεί βασικό μέσο για την καταπολέμηση της ολοένα αυξανόμενης νεανικής ανεργίας και την ανάσχεση του brain drain.
Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική διαδικασία και  την αγορά.

Έτσι ώστε να περιοριστεί η παρατηρούμενη σήμερα αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και να ταιριάξουν καλύτερα οι δεξιότητες των νέων αποφοίτων με τη ζήτηση της αγοράς.

Συνδεδεμένη με την αγορά, όχι μόνο του σήμερα, αλλά κυρίως του αύριο, όπως αυτή διαμορφώνεται και μετεξελίσσεται ταχύτατα.

Αυτό επιτάσσουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και  η πραγματικότητα της αγοράς, η οποία σε λίγα χρόνια θα απαιτεί από τους αποφοίτους εντελώς διαφορετικά προσόντα και εφόδια απ’ ότι σήμερα.

Αυτή είναι η τάση στην οποία κινείται όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος.

Πώς όμως θα επιτευχθεί η ενίσχυση και η αναμόρφωση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης;

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται συγκεκριμένο πλάνο και συνολικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Θα πρέπει να βάλουμε κάτω τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας,  να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες του και να σχεδιάσουμε μαζί, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 

Χωρίς πλάνο και ένα σαφές προκαθορισμένο πλαίσιο, οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι πάντα ατελέσφορες και αποσπασματικές.


Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι  θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και νέες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και την αξιολόγηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Με γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, την εξοικονόμηση πόρων, την ενδυνάμωση των υπαρχόντων ιδρυμάτων και τη δημιουργία σε αυτών θυλάκων καινοτομίας και αριστείας.


Και φυσικά, με την προϋπόθεση ότι έχει ληφθεί η αναγκαία μέριμνα για                          τη διευθέτηση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.


Κυρίες και κύριοι

Πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση                                   του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η Νέα Δημοκρατία, παρά την κριτική που άσκησε στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, υπερψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας την υπέρβαση και στέλνοντας σε όλους τους τόνους ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας.

Εκεί άλλωστε διατυπώθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της στρατηγικής δημιουργίας Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών. Αυτό που οι Aγγλοσάξωνες θα αποκαλούσαν University  of  Applied  Sciences.

Ένα Πανεπιστήμιο, που θα δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση, στα εργαστηριακά μαθήματα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και στην πρακτική άσκηση στις ίδιες τις επιχειρήσεις, όπως ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ΤΕΙ σήμερα.
Ένα Πανεπιστήμιο, απόλυτα συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις και την αγορά, ένα πραγματικό οικοσύστημα στο οποίο θα λειτουργούν και θα συνεργάζονται φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά ΤΕΙ και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα. Αυτό έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες έρευνες οι εργοδότες δήλωσαν ότι αδυνατούν να βρουν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες και με πρακτική εμπειρία, παρά τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται στη χώρα μας.


Και κυρίως, αυτό έχουν ανάγκη οι νέοι μας, που εξακολουθούν να φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό με σκοπό την αναζήτηση εργασίας.
Αυτό είναι το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας   και είμαι σίγουρη ότι με την αναγκαία και υπερπολύτιμη συνδρομή σας θα είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε σύντομα.


Σας ευχαριστώ και πάλι και είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία και διευκρίνιση.
           









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου